Град на изкуството

Ако си мислите, че като почитател на изкуството, нямате работа в Полтава – в дълбоко заблуждение сте!

Светът на Гогол

Несъмнено първата асоциация с Полтава е Гогол и „Вечери в селцето край Диканка“. Всъщност цялостното творчество на писателя е силно повлияно от неговото родно място – Голямо Сорочинци в Полтавска област и двегодишния му престой в самия град. Именно в този период Гогол опознава в дълбочина душевността на хората от селото и в съзнанието му оживяват онези национални и общочовешки истории, които пресъздават тайните на битието, разделено на светла и тъмна половина. Ако искате да се потопите в света на Гогол, на руските помешчици и чиновници, с казака Тарас Булба и Вакула, с „бесовете“ и „мъртвите души“ от първо лице – заповядайте в Полтава и региона. Миргород, Велики Сорочинци и неговия панаир, Диканка – светът на Гогол ще оживее пред очите Ви.

Иван Котляревски – основоположника на украинската литература

В Полтава, всеки ъгъл, всяка сграда, всеки жител носи късче от духа на Иван Котляревски. Дори въздухът в града напомня за великия писател, с който Полтава толкова се гордее. Това е така, защото именно неговото творчество остава в световната литература като основополагащо и утвърждаващо за новия украински литературен език. Поемата „Енеида“ е първото произведение в Украйна, написано на народен език, последвано от пиесите „Наталка Полтавка”, „Москал-вълшебник” и т.н.

Родния град на Котляревски, Полтава, се гордее с къща–музей носеща неговото име, открита през 1952г в града. Тя представлява мемориален комплекс изграден върху  основата на традиционната селска къща, където е роден през 1879 година големият писател.

Музикалният театър

Не е случайно, че музикалният театър в Полтава носи името на Николай Гогол. Самият Гогол, чиито баща е бил драматург и писател, е бил силно заинтригуван от седмото изкуство. Голяма част от творчеството му е именно пиеси, чиито постановки може наистина да Ви доставят удоволствие в едноименния театър в Полтава.

Точно зад паметника на Маруся Чурай, сградата на театъра е изградена в стила на Одеската опера и балет.

Освен класическите постановки, можете да се насладите и на много съвременни произведения на театралното изкуство, които ще Ви покажат една друга, одухотворена, модерна Полтава.

Художественият музей

Любителите на художествените изкуства също няма да бъдат разочаровани

Чудесно бижу в короната на Полтава е Художествения музей, чиито дом някога е избран от самия Ярошенко. Днес колекциите са преместени в нова сграда, поради изключително лошото състояние на старата, но истински ценното са изложените платна. Музеят има своята колекция от класика и такава, посветена на модерното изкуство. Можете да видите Делакроа, Клара Петерс, Франческо Гварди, Марчело Баччарелли. Наред с тях, не пропускайте съкровищата на руските и украински художници – разбира се, Николай Ярошенко, благодарение на който съществува този музей и който дарява стотици свои платна и платна на други известни руски и украински творци на родния си град,  Владимир Боровиковский, Илья Репин, Исаак Левитан, Василий Паленов, Иван Шишкин. И нещо наистина интересно – както и в много други музеи в Украйна по това време, през 1997г. маскирани нахлуват в сградата и открадват две от най-ценните картини – „Натюрморт (Закуска)“ на Клара Петерс и „Нощен бой на турците с кръстоносците“ на Делакроа. През ноември 1997 година обаче, полицията и Интерпол задържат в Манчестър няколко украински граждани, отговорни за кражбата и картините отново се връщат там, къде принадлежат – в художествения музей на Полтава.

Разбира се, градът може да се похвали и със съвременни пространства за изкуство. Една от модерните и изключително впечатляващи галерии на Полтава е Jump Gallery – дом на редица изложби, пърформанси, постоянни и временни експозиции на съвременното украинско изкуство.

 

Грънчарството на Опошня

Харесвате приложните изкуства? И за Вас Полтава е приготвила нещо очарователно. Националния парк на грънчарството в село Опошня, Полтавска област е нещо, което не бива да пропускате. Мястото е традиционно за производството на глинени изделия. В продължение на векове този занаят е процъфтявал, в последствие са открити три завода за масово производство, които за съжаление вече не работят. За сметка на това, традиционния поминък е превърнат в истинска наслада за посетителите. Комплексът включва не само 5 музея с наистина прекрасни експонати, от които три представляват запазените домове на известни грънчари, но и възможност да се запознаете с местните традиции чрез няколкото документални филма, които се прожектират в кинозалата. Цялото място е превърнато в приказка, дори по улиците или по съседните хълмове можете да видите интересни скулптори, инсталации и да се пренесете в един съвсем различен свят, а във входния билет е включена възможността да се приобщите напълно към местната традиция, като участвате в мастър-клас – работилница, а срещу символична сума, можете да вземете у дома изработеното, под вещите наставления на майсторите.

Традиционно през юни в Опошня се провежда и фестивал на грънчарството, включващ редица експозиции, инсталации, работилници под открито небе, различни състезания и забавления.

Вижте също

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *