Летни фестивали и концерти

Със сигурност разходката из улиците на Полтава, музеите и монументите в града са нещо, което не бива да пропускате, но ако искате да усетите истинският дух на Полтава, трябва да посетите един от множеството летни фестивали, концерти и театрални постановки в града. Там можете да срещнете истинските образи на културата и традициите на Украйна, да се запознаете с живота и душата на Полтава и региона.

Полтава е изключително богата на този тип културни събития. Несъмнено, една от най-интересните и световноизвестни прояви в тази насока е Сорочинския панаир.

Сорочински панаир

Това е едновременно панаир и фестивал на украинската култура и традиционни занаяти. Ярък, зрелищен и автентичен, Сорочинският панаир е най-големият по своите мащаби, като се провежда ежегодно в средата на август в село Велики Сорочинци край Полтава. През 1999 година с Президентски указ е обявен за Украински национален панаир. Някого събитието се е случвало по няколко пъти в годината, но в последствие се превръща в ежегодно. В рамките на 4те дни на фестивалната програма можете да посетите Сорочинци с откриваната ежегодно по този случай редовна автобусна линия от Полтава или да вземете такси от града.

В рамките на панаира освен че можете да се запознаете с традиционните занаяти, да си купите оригинални украински сувенири, можете да вземете и участие в обучения от местни майстори в рисуване на стъкло, изработване на играчки и плетене с лозови пръчки на украшения и домашни съдове. Панаирът се съпровожда от фестивал на народното творчество с множество ансамбли от цялата страна, които ще Ви представят характерния украински казачок – танцът на казаците и гопак – също казашки танц, който пресъздава казашки бой. Всъщност на панаира ще видите гопак не само като танц, но и като национален спорт. Бойният гопок беше признат от Върховната Рада на Украйна за национален спорт. Той произхожда от казаците от Запорожката сеч и се практикува само от мъже. Също като капоейрата представлява бойно изкуство, което се основава на танц.

На панаира можете да похапнете и традиционните украински и полтавски вкусотии – галушки, борш, уха, традиционни сладка от ягоди, малини и други плодове. Всъщност през 2011 година на Сорочинския панаир е опечен 500-килограмов кравай! Не пропускайте да опитате от украинския мед, който в тази област е с изключително богат и наситен вкус.

Сорочинския панаир е вдъхновил не един и двама артисти, оставили светла диря в световното изкуство. Несъмнено първата асоциация, когато чуете за Сорочинския панаир, е Николай Гогол, описал украинския дух на този фестивал не само в едноименния си разказ, включен в книгата му „Вечери в селцето край Диканка“. Всъщност, в Големи Сорочинци – родния град на Гогол, е и къщата-музей на писателя, която наистина си заслужава да видите.

„Сорочинският панаир“ е и една от незавършените, но изключително въздействащи опери на Модест Мусоргски, която изключително често е в репертоара на световните опери и балети. На практика тя е замислена като образец на народната комична опера и на практика е по произведението на Гогол.

Фестивалът на галушките

Естествено, Полтава няма да е същата без фестивалът на галушките. Те са символ на града, увековечен и в нетрадиционния паметник на галушките, истинска атракция, представляваща огромна паница с галушки и черпак, символизираща традиционната сила на семейния уют.

Фестивалът на галушките е традиционно ежегодно кулинарно събитие, което се провежда на площад Соборная през пролетта (края на март – началото на април). Над 50 готвача се състезават в желанието си да убедят гостите и жителите на града, че те приготвят истинските, фантастични, най-вкусни полтавски галушки! Основното събитие на фестивала е Кулинарната битка, в която участват най-добрите шефове в Полтава, а резултатите се оценяват от специално жури.

Освен, че със сигурност можете да опитате от този традиционен украински деликатес – галушките, ще можете да участвате в уъркшопи, в които най-добрите готвачи ще Ви разкрият тайните на традиционния вкус на полтавксите галушки, ще опитате сами да приготвите такива и със сигурност ще завържете много нови приятелства на чаша вино и паничка с галушки.

Галушка-фест не е само кулинарно събитие – той е съпровождан от редица театрални постановки и богата концертна програма в града.


Освен фестивалната програма, Полтава може да се похвали със своя музикален театър, носещ името на Николай Гогол. Място красиво и величествено. Театърът се намира точно зад паметника на Маруся Чурай и сам по себе си е една от атракциите на града. Той е постоянен дом на редица концерти и постановки на местни и чуждестранни творци. Заслужава си да видите на само класическата архитектура, но и да се потопите в света на музиката и театъра на това прекрасно, изпълнено с одухотвореност място.


Вижте също

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *