Полтава – моят роден град

Полтава е град в централна Украйна, административен център на област Полтава, с население от близо 300,000 души. Космополитният град е търговски и индустриален център на Украйна, разположен на живописната река Ворскла.

История на града

Този прекрасен град е с дългогодишни исторически корени – има археологически сведения, че е бил населен още през 6 -7 в. пр. н.е. Името си получава от селището Лтава. Център на редица военни набези, Полтава с гордост носи следите на множеството исторически превратности. Бил е част от Великото литовско княжество, в последствие попада под полска власт, а през 1667 е завладян от Русия. Оставя ярка следва в световната история с битката при Полтава през 1709 година, в която цар Петър I нанася стратегическо поражение на шведската войска на Карл XII. Битката е решаваща за Великата северна война.

Тази битка се оказва решаваща и за развитието на града. След руската победа започва небивал индустриален подем и за кратко време Полтава се превръща в притегателен търговски и културен център. От това време датира и ансамбъла на кръглия площад, който е сред най-големите забележителности на града и на практика представлява умалено копие на Царския площад в Санкт Петербург.

Архитектура

Днес Полтава е разнолик град, известен с очарователната си архитектура в бароков стил от 19 в., провинциален класицизъм и класически стил. Именно бароковата пето-куполна градска катедрала, прекрасен паметник на Украинския (казашки) барок, построен между 1699 и 1709 г., е сред най-притегателните места за туристите.

Литература

Всъщност Полтава е увековечена от безсмъртното перо на Николай Гогол, който описва магическите картини на града и неговите околности в своите произведения. „Вечери в селцето край Диканка“ описват онези романтични „омагьосани места“ именно край Полтава, където светът, през очите на обикновения селянин, се смесва с магическото. Самият Гогол е роден в Полтавска губерния, село Сорочинци и прекарва две важни години от живота си в главния град на губернията.

Чудна природа

Полтава претендира и да е сред най-зелените градове на Украйна. През последните години градската управа влага много енергия и средства да защити този статут. Градът е заобиколен от големи масиви иглолистни и широколистни гори. Освен градския парк, на разположение на туристите и жителите на града са още стотици паркове и градини както в очертанията на града, така и на съвсем близко разстояние. Именно в тези оазиси от зеленина можете да се потопите в царството на „горския крал“ само на минути от забързания градски ритъм. Диви зайци, сърни, дори мечки са честите обитатели на тези места, а във водите на Псел и Ворскла можете да се порадвате на сериозни риболовни трофеи.

Език

В Полтава, както и цяла Украйна официалният език е украински, но широко се говори и руски. Все повече хора, предимно сред младежите, говорят и английски и се стремят към приобщаване на Украйна към голямото европейско семейство и западните ценности.

Знаете ли, че:

Макар и да се счита, че украинският език е изключително близък до руския и българския по линия на праславянските езици, в него можете да срещнете и много думи, идващи от прабългарски. Често това се възприема като доказателство, че волжки българи са живели и по земите около река Днепър.

Вижте също

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *