Разходка в центъра на Полтава

Независимо от къде ще влезете в Полтава, всички пътища неизменно ще ви отведат до центъра на града, където се срещат бизнесът и туризмаът, шопингът и културните паметници.

Всъщност срещата не е само метафорична. Всички основни улици на града наистина се срещат в центъра, при парк „Корпусни“ или т.нар. Александрийски градини. Това е любимо място за отмора, със свежа трева и цветни винаги поддържани градини. Паркът първоначално е създаден по план, разработен още от Принц Алексей Куракин, управител на града, като дълго време е бил стопанисван от Петровски кадетски корпус в Полтава, откъдето идва и името му. Официално за първи път паркът отваря врати през 1909 по случай 200 годишнината от битката при Полтава. Очарователните зелени градини са оформени в кръг около Паметника на славата, който местните наричат „Орлите“. Паркът заема 6 хектара и през уикендите често радост за сетивата е музиката от уличните оркестри, които репетират в прохлада на сянка. Не пропускайте да отделите няколко минути да поседнете на дървените пейки, защото снимките трудно ще предадат усещането за спокойствие и единство с природата сред забързания ритъм на града.

Всъщност центърът на Полтава като цяло е оформен от 8 радиални улици, които достигат до парк Корпусни. В миналото на това място е била градската крепост, като това планиране е позволявало лесната и защита. Крепостта е разрушена от руснаците 19 век, когато е създадена и настоящата архитектура на градския център под влиянието на цар Петър I, чиято идея била да превърне Полтава в „малкия Санкт Петербург“.

И наистина се е получило изключително приятно съчетания на сгради в стил руски класицизъм. Сградата на градската администрация е наистина внушителна, носеща спомени за множество исторически събития, сред които и такива за ужаса на Втората световна война, когато сградата е почти разрушена. Покрай нея можете да видите истинските архитектурни шедьоври – кино Котляревски, Централната поща, Училището по изкуствата и Военното училище.

Но не мислете, че единственото, което можете да видите в центъра на Полтава е архитектура и паркове. За тези, които обичат моловете и се вълнуват от постиженията на модата – шопинг центърът „Злато мисто“ ще ви даде възможност да наваксате. Молът на практика свързва парк Корпусни с една от основните улици – Соборности. Интересно е, че на практика галериите са подземни, покрити със стъклени куполи. Дори и да не си купите нищо, да наблюдавате играта на слънчевите лъчи, пречупени през прозрачния покрив, да изпиете едно кафе или да похапнете набързо, преди да продължите разходката си, е винаги приятно преживяване.

Злато мисто

Злато мисто

Съвсем наблизо – този път от другата страна на парка, на пресечка на ул. Ленина ще се озовете на едно от най-романтичните места в Полтава – паметника на Маруся Чурай, посветен на украинските песни. Легендата разказва за нещастната любов на Маруся, която била надарена с чуден певчески талант към сина на оръженосеца на Полтавския полк, когото толкова обичала, че пренебрегнала всички други заради него, но който след 4 години далеч на фронта, забравил своята любов и обикнал друга. Като в шекспирова трагедия, историята разказва, че Маруся не могла да преживее това и посегнала на живота си. Но вместо сама да изпие приготвената отрова, по погрешка чашата се озовала в ръцете на нейния любим. Маруся завършила живота си като монахиня, а мълвата приписва на нейния талант много от прекрасните народни песни на Украйна. Това е изключително емоционално място, за което допринася и ромона на водата от фонтаните зад паметника на фона на живописния театър на Гогол. Наоколо е пълно със закътани романтични пейки, където да откраднете някоя и друга целувка от любимата. А защо не и да заснемете своята годежна фотосесия!

И нещо забавно – градските легенди наричат паметника „девойката с мобилния телефон“, шегувайки се с позата, която е заела фигурата.

Вижте също

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *