Кулинарен туризъм в Полтава

Не може да посетите Полтава и да не опитате от характерната украинска кухня, която от древността се слави със своето многообразие. Всъщност, именно специфичните рецепти на традиционни украински ястия в Полтава, са изключително кулинарно преживяване.

Традиционното място за приготвяне на храната при украинската кухня е у дома и се нарича „вариста піч“, което означава закрито огнище. Затова и традиционните способи за приготвяне на гозбите в Украйна, а в частност и в Полтава, са свързани с варене, задушаване и печене. Историческите сведения сочат, че даже казаците, когато хванели дивеч, предпочитали да сварят от него юшка/уха (бульон), а не както биха направили немско-говорящите народи – да опекат месото на шиш.
Ето кратък снимков пътеводител на това, което не бива да изпускате, дори посещението Ви в града да е за кратко.

Полтавските галушки

галушки

Галушките, или малките тестени парченца, сварени в подходящия бульон, са световно известни благодарение на украинската кухня. Но именно Полтава предлага истински кулинарен шедьовър от над 10 вида различни видове галушки – местни, с черен дроб, картофени, с грис.
Галушките са малки парченца тесто, които се пускат във врящ бульон или супа за няколко минути. Оригиналната традиционна рецепта включва пшенично брашно, яйца и мляко, а при съвременната Полтавска кухня, в направата на тези малки парченца удоволствие, продължава да се експериментира и обновява рецептата.

паметник на галушките в Полтава

Всъщност Полтава дори може да се похвали с паметник на галушките, символизиращ домашния уют и просперитет, а от 2008 година галушките са символ на града.

Пундики

пундики

Пундиките всъщност са нещо като печени палачинки (лепешки) от тесто, което е замесено с кефир (ферментирал млечен продукт подобен на киселото мляко) и яйца. Могат да са солени –  с лук и сланина – или сладки – с мед. Пундиките са чудесна партия на ароматния борш (в соления си вариант) или на топлите кофеинови напитки (в сладкия).

Юшка

юшка

Едно от най-известните украински ястия е т. нар. юшка. Подобна на борш, бистра супа, която в характерния за Полтава стил е с добавка от галушки (малки парченца тесто, които се варят за няколко минути). Юшка е доста питателна. Основата е местен свински бульон с картофи, моркови, лук, в който за няколко минути се пускат галушките, приготвени от замесено и разточено тесто, в което освен вода и брашно се добавя единствено яйце. Не я пропускайте!

Не пропускайте и варениките!

вареники

Това са известните пелмени, но по украински. Често се приготвят с кефир и са с плънка от картофи, месо, задушено зеле, дори свежи ягоди. Характерните за Полтава вареники са приготвени на пара, със сирене, зеле или грах, а в сладкия им вариант – с мак, вишни, ябълки или сушени плодове. Друг вариант, изключително характерен за региона на Полтава и Чернигов, е към брашното да се прибавя силно препечена на тиган сланина.

Сланината

Това не е нещо необичайно за българите, но в Полтава, типичната осолена сланина е на почит почти колкото хляба. В миналото, а и до днес, парчето хляб, върви с парче сланина, с краставица и чесън, с пържени яйца, а пръжките са задължително допълнение към кашите, галушките, варениките или блините.
В Полтава често се провежда и Празник на сланината, на който представители от всички краища на Украйна представят своята продукция, която често е удивително креативна. У нас никого не можеш да изненадаш с осолена или маринована сланина, но пробвали ли сте сланина със стафиди и шампанско или пък сланина в шоколад?

Кутя

кутя

Това е вареното жито по нашенски, но Полтавската кутя се приготвя от пшеница, която подготвят още през есента. Ястието е едно от 12-те ястия на трапезата за Коледа и се счита за обредно. Зърното в него символизира вечния живот и изобилие, а сладостта – райското блаженство. В традиционната рецепта в Полтава към вареното жито задължително се добавят мед, орехи и компот, като ястието се оставя значително по-рядко, за разлика от други региони в страната.

Ще се радвам и Вие да споделите Вашите снимки от кулинарните си преживявания в Полтава, а и в цяла Украйна.

Вижте също

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *